Jakie są rodzaje kamieni nerkowych?

Określenie „kamienie nerkowe” dotyczy złogów, powstających w nerkach lub drogach moczowych. Choć wielu osobom wydaje się, że takie złogi są zbudowane z podobnych elementów, mogą mieć różny charakter, z uwagi na różną budowę. W zależności od tego, z jakich związków powstały kamienie nerkowe, wyróżniamy kilka ich rodzajów. Choć niektóre są popularniejsze niż inne, warto znać je wszystkie – choćby po to, by wiedzieć jakich składników pokarmowych unikać, by kamienie nerkowe nie powróciły. Jakie są rodzaje złogów nerkowych?

Jakie są rodzaje kamieni nerkowych?

 

Rodzaje kamieni nerkowych

Wyróżniamy kamienie wapniowe, kamienie szczawianowe, kamienie fosforanowe, kamienie moczanowe oraz kamienie cystynowe. Ten ostatni rodzaj pojawia się najrzadziej. Zwykle kamienie nerkowe zbudowane są z więcej niż jednego elementu, a zatem są mieszanką, w której jedna grupa przeważa. U ludzi zwykle takie złogi zbudowane są ze związków wapnia oraz szczawianów. Spożywanie pewnych pokarmów zwiększa ryzyko powstania określonych złogów, jeśli się ich nadużywa. W związku z tym, że kamica nerkowa lubi powracać, zaleca się więc ograniczenie tych produktów w późniejszej diecie – również po wyleczeniu. Na przykład jeśli problem wywołały u kogoś szczawiany, należy unikać szczawiu, szpinaku, rabarbaru, buraków, czekolady, a także mocnej herbaty i kawy.

 

Jak powstają kamienie nerkowe?

Powstawanie kamieni nerkowych jest dość złożonym procesem, który może trwać nawet przez kilka lat. Jeśli w tym czasie zmienimy swoje nawyki na lepsze, być może nigdy nie przyjdzie nam zmagać się z kolką nerkową i kamica nerkowa nie rozwinie się. U części osób obserwowany jest także tak zwany piasek w nerkach, czyli bardzo drobne złogi, które na szczęście łatwiej jest wypłukać z ciała. Niektóre osoby mają pewne predyspozycje genetyczne do pojawienia się kamicy nerkowej. W większości przypadków jednak decyduje sama dieta i odwodnienie. Lepiej przeciwdziałać, niż później leczyć, zatem warto zmienić swój tryb życia na zdrowszy prewencyjnie – żeby później nie zmagać się z chorobą.

Więcej na https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/kamica-szczawianowo-wapniowa/dozwolone-i-przeciwwskazane-produkty

Ten wpis został opublikowany w kategorii Medycyna, Zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.